ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΙΑ ΣΚΗΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ

Τα ενεργητικά χρώματα, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το πορτοκαλί, είναι ιδανικά για δωμάτια όπου δέχεστε κόσμο, δηλαδή το σαλόνι και την τραπεζαρία σας. Η ενέργεια και η αισιόδοξη διάθεση που αποπνέουν είναι σαφείς στο χώρο.

Το κόκκινο και το πορτοκαλί διεγείρουν και αναζωογωνούν.

Το κίτρινο του λεμονιού και αυτό του χρυσαφιού δηλώνουν δημιουργικότητα και είναι ιδανικά για τους χώρους της κουζίνας ή του γραφείου του σπιτιού σας.

Τα παθητικά χρώματα βρίσκονται στην ψυχρή πλευρά της χρωματικής ρόδας.

Το μπλε, το πράσινο, το βιολετί στέκουν ήσυχα για να ηρεμήσουν και να ανανεώσουν. Χρησιμοποιήστε τα σε δωμάτια ξεκούρασης, όπως υπνοδωμάτια και μπάνια.

Τα ουδέτερα χρώματα είναι οι διπλωμάτες της διακόσμησης. Αναμειγνύονται και ενσωματώνονται συνδυάζοντας διαφορετικά δωμάτια και χρώματα.

Τα πιο σκούρα ουδέτερα χρώματα κατεβάζουν τους τόνους στα υπόλοιπα χρώματα ενός δωματίου, ενώ τα λευκά δυναμώνουν την έντασή τους.

ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ

ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Πρέπει να σας αρέσουν τα χρώματα που θα επιλέξετε να ζήσετε μαζί τους.

Μην ζείτε με το γούστο κάποιου άλλου, διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σ’ εσάς.

Για να καταλάβετε ποια χρώματα σάς αρέσουν, κοιτάξτε τους αγαπημένους σας πίνακες, ένα κομμάτι επίπλου, ένα ύφασμα ή ακόμα και τα φρέσκα λουλούδια.

Θα νιώσετε ικανοποίηση και θα διασκεδάσετε βρίσκοντας μόνοι σας πώς θέλετε να βάψετε το σπίτι σας.

Δεν είστε σίγουροι; Χρησιμοποιήστε ένα μονοχρωματικό συνδυασμό

Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε με τους έντονους χρωματικούς συνδυασμούς, μην καταλήξετε στην βαρετή λύση να βάψετε ένα χώρο με ένα μόνο χρώμα.

Σας προτείνουμε μιά έξυπνη παραλλαγή: Μονοχρωματικούς συνδυασμούς. Πιο σκούρες και πιο ανοιχτές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος είναι εύκολο να δημιουργηθούν και συνθέτουν ένα πετυχημένο οπτικά αποτέλεσμα.

Αν θέλετε να κάνετε το χώρο σας ακόμα πιο ενδιαφέρων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές τεχνικές βαφής ή να βάλετε ταπετσαρία σε κάποιο κομμάτι του τοίχου που βρίσκεται σε εσοχή ή σε μία κολώνα.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΠΛΟ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δύο ή τρία χρώματα είναι αρκετά.

Όταν διαλέγετε χρώματα για έμφαση, θυμηθείτε: «το λίγο φτάνει μακριά». Χρησιμοποιήστε μόνο ένα επιπλέον χρώμα για έμφαση ή ένα πιο σκούρο σε μονοχρωματικό συνδυασμό.

Σε συμπληρωματικούς συνδυασμούς διαλέξτε ένα χρώμα από την αντίθετη πλευρά της χρωματικής ρόδας.

Μπλε-πορτοκαλί, κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-βιολέ

Χρησιμοποιήστε το χρώμα του τοίχου σαν χρώμα φόντου

Το κλειδί για να διαλέξετε το καταλληλότερο χρώμα τοίχου είναι να βρείτε μια απόχρωση που θα πηγαίνει με όλα.

Σκεφτείτε το σαν ένα φόντο που πάνω του θα προσθέσετε περισσότερες «στρώσεις», όπως έπιπλα, πατώματα, πίνακες, υφάσματα, φυτά και φωτισμό.

ΔΩΣΤΕ ΕΜΦΑΣΗ

ΣΕ ΠΟΡΤΕΣ / ΠΑΡΑΘΥΡΑ / ΟΡΟΦΕΣ / ΓΥΨΙΝΑ

Όλοι έχουν την τάση να βάφουν λευκές τις οροφές, τις πόρτες, τα παράθυρα καθώς και τα γύψινα. Το λευκό, όμως, μερικές φορές έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με ορισμένα χρώματα και τα κάνει να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά.

Γι΄αυτό τολμήστε και βάλτε τους χρώμα. Θα δείξουν πιο ζωντανά.

Διαλέξτε αποχρώσεις με την ίδια ένταση και φωτεινότητα

Όταν βάφετε με πολλά διαφορετικά χρώματα, φροντίστε να έχουν την ίδια ένταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε δυσάρεστες αντιθέσεις.

Ξεχάστε για μια στιγμή τα ίδια τα χρώματα και προσπαθήστε να τα φανταστείτε σε διαφορετικούς τόνους του γκρι, από το ανοιχτότερο στο πιο σκούρο.

Η ιδέα είναι να έχετε γκρι σε κοντινούς τόνους. Τα περισσότερα χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους, όταν έχουν την ίδια φωτεινή ένταση.

Σε παλαιά σπίτια διαλέξτε ματ μπογιές

Αυτές βοηθούν να κρύψουμε τα ελαττώματα και τις ανωμαλίες που συνήθως έχουν οι τοίχοι στα παλιά σπίτια. Αντίθετα οι γυαλιστερές τονίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Προσθέστε βάθος στους τοίχους σας

Δοκιμάστε τεχνικές βαφής, όπως με σφουγγάρι, με σπάτουλα, γραμμωτά ή πεταχτά. Οι τεχνικές αυτές είναι πιο εύκολες από όσο φαντάζεστε και μπορούν να διαφοροποιήσουν και να ομορφύνουν κάθε δωμάτιο.

Συμβουλή: πριν το επιχειρήσετε στον τοίχο, δοκιμάστε την τεχνική σας και το συνδυασμό των χρωμάτων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε ένα χαρτόνι.

Κρατήστε ισορροπία

Στη διακόσμηση όπως και στη ζωή, η ισορροπία φέρνει ηρεμία και άνεση. Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε οπτικά τα χρώματα των τοίχων με τα αντικείμενα που έχετε στο δωμάτιο.

Κάντε μερικά βήματα πίσω και τακτοποιήστε τα αντικείμενα με προσοχή έτσι ώστε να παρατηρήσετε το οπτικό τους βάρος.

Ενα ισορροπημένο δωμάτιο πρέπει να είναι οπτικά ευχάριστο.

Μην τοποθετείτε πολλά αντικείμενα σε ένα σημείο. Δεν είναι ανάγκη να ακουμπήσετε στο κεντρικό τραπεζάκι ή στο μπουφέ όλα σας τα ασημικά και τις πορσελάνες. Επιβαρύνουν το χώρο και χάνεται η ισορροπία των χρωμάτων.

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Βόρεια: Υπνοδωμάτιο, αποθήκη, χώρος τηλεόρασης

Βορειοανατολικά:  Αποθήκη, ντουλάπες, play-room

Ανατολικά:   Κουζίνα, γραφείο, τραπεζαρία, μπάνιο, παιδικό δωμάτιο, χωλ εισόδου

Νοτιοανατολικά: Κουζίνα, δωμάτιο μελέτης, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία, μπάνιο χωλ εισόδου.

Νοτιοδυτικά:  Σαλόνι, δωμάτιο για ψυχαγωγία, καθιστικό

Δυτικά:  Υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία, σαλόνι

Βορειοδυτικά: Γραφείο, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία, χωλ εισόδου.

Το καλύτερο σημείο για το τζάκι στο καθιστικό σας είναι ο νότιος τοίχος.

Η βορειοδυτική γωνιά αντίθετα δεν ενδείκνυται.