Η προσωπική αισθητική αλλά και οι πραγματικές λειτουργικές μας ανάγκες είναι υποκειμενικές για τον καθένα και αποτελούν τα βασικά κριτήριά μας στην επιλογή σχεδίων, χρωμάτων, και διατάξεων που θα διαμορφώσουν το χώρο μας.

Για την κουζίνα μας ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι οι διαστάσεις του χώρου μας, άρα το πρώτο βήμα μας είναι ο σχεδιασμός μιας κάτοψης του χώρου μας. Εκεί, μπορούμε να σημειώσουμε την διάταξη των επίπλων όπως την έχουμε φανταστεί αλλά και τις παρεμβάσεις που θέλουμε ή που χρειάζεται να κάνουμε στο χώρο μας. Στην συνέχεια θα πρέπει να μιλήσουμε με έναν ειδικό σύμβουλο διακόσμησης, τον άνθρωπο που θα σχεδιάσει την κουζίνα μας, για να διαπιστώσουμε κατά πόσον αυτά που έχουμε σκεφτεί μπορούν να εφαρμοστούν ή τι άλλες λύσεις προτείνονται.

Στην συνέχεια περνώντας στην επιλογή δαπέδου και πλακιδίων θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά συμφωνούν με τις υπόλοιπες επιλογές μας ώστε να επηρεάζουν θετικά το συνολικό αποτέλεσμα.

Τα χρώματα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές σας προτιμήσεις και επιλογές. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα γήινα χρώματα δημιουργούν ανάλαφρη αίσθηση. Ενώ, από την άλλη πλευρά, τα έντονα χρώματα είναι πολύ εντυπωσιακά μπορούν όμως σε βάθος χρόνου να γίνουν λίγο κουραστικά.

Περνώντας στα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επιλογή και η διάταξή τους είναι τέτοια που δεν παρεμποδίζει την λειτουργικότητα της κουζίνας και την άνετη μετακίνηση μας στο χώρο.

Για τα έπιπλά σας, αν το στυλ που προτιμάτε είναι μοντέρνο, επιλέξτε λιτές γραμμές, τοποθετήστε λίγα έπιπλα και προτιμήστε να εντοιχίσετε τις ηλεκτρικές συσκευές προκειμένου να κρατήσετε αρκετό ελεύθερο χώρο.

Αν σας αρέσουν τα μίνιμαλ, προτιμήστε επίπεδες και τετραγωνισμένες γραμμές.

Αν μένετε στην επαρχία, ετοιμάζετε την εξοχική σας κατοικία ή γενικά είστε τύπος country σίγουρα θα επιλέξετε γήινα χρώματα, ξύλινα έπιπλα και ξύλινο ή κεραμικό δάπεδο. Η ατμόσφαιρα θα ολοκληρωθεί διακοσμώντας την κουζίνα σας με παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής.